Hoe ziet onze vloot er uit, wie kan je vragen om te gaan zeilen, hoe wordt jij zelf een schipper. Dat alles en meer vind je hieronder.

De Vloot

De Vloot der M.S.Z.V Lagakari

Zeilen in Maastricht? Het kan!

Onze vloot is gelegen te Jachthaven Portofino. De vereniging is in het bezit van een Laser 2, twee Laser standaards (inclusief radiaalset), twee Laser Pico’s, twee polyvalken, een motorboot en een optimist! Op de jachthaven

Nimbus:

De Nimbus is een Hoora valk gebouwd in het jaar 2008 en aan onze vloot toegevoegd in het jaar 2019. Deze valk is direct gekocht van Hoora Watersport, gevestigd in Ottenhome, The naam nimbus komt The Nimbus komt van the cirkel vormige licht krans die getekend is op de hoofden van Griekse goden en andere heilige figuren.   

Brizo:

De Brizo is een polyvalk die gebouwd is in 2004 en in 2011 is toegevoegd aan onze vloot. Ze is vernoemd naar de Griekse godin Brizo, de beschermvrouw van zeelieden, zeilers en vissers.

Teemo:

Teemo is de Laser Pico van Lagakari. Zij is gebouwd in 2006 en is in 2014 aan de vloot van Lagakari toegevoegd. Hoewel hij er met haar geler romp en blauwe zeil uitziet als een heuse Mestreechse carnavalsboot is zij zeer geschikt als lesgeefboot en een ideale instapboot voor beginnende zwaardboters!

Tonic:

Een nieuwe aanwinst in 2017 is onze Laser Pico Tonic. Je kunt hem onderscheiden van Teemo als je kijkt naar de kleur van de boot: wit in plaats van geel! Maar qua capaciteiten is deze boot uiteraard gelijk aan Teemo.

Fokke:

Fokke is de Laser 1, ook wel de Laser standaard. Zij is in 2002 gebouwd en in 2012 toegevoegd aan de vloot van Lagakari. Fokke beschikt over zowel een standaard zeil als een radiaal zeil. Fokke wordt veel gebruikt om les in te geven maar er vaart ook regelmatig wedstrijden!

Gin:

Vanaf 2017 hebben wij een nieuwe aanwinst erbij: onze tweede laser 1 Gin! Het bouwjaar van deze boot is 2010. Net als Fokke, is deze boot zeer geschikt voor de wat gevorderde laser zeiler, maar deze boot zal zeker ook veel voor lesdoeleinden worden gebruikt!

De Gulden Gup:

De Gulden Gulp is een Laser 2. Ze is gebouwd in 1999 en in 2012 toegevoegd aan onze Vlot. De Gulden Gulp is goed te onderscheiden met zijn gele kleur en is daardoor niet te missen op het Grindgat! De Gulden Gulp is naast de standaard zeilen ook voorzien van een spinnaker waardoor het voor alle zeilers een uitdagende boot is!

Optimist:

Het pronkstuk van de vereniging is onze optimist. Zij wordt voornamelijk gebruikt voor promotiedoeleinden en met goed weer kan er in gezeild worden. Helaas zijn volwassenen net iets te groot voor deze jeugdboot maar dat drukt de pret niet!

Motorboot:

Onze motorboot is onverwoestbaar, zij komt uit 2003 en heeft tot onze teleurstelling geen zeilen… Zij biedt echter wel het ultieme gemak aan onze zwaardbootinstructeurs die zo gemakkelijk hun cursisten kunnen instrueren.

Kalender

De Zeilkalender vind je hier.

Opleiding

T.B.V. Instructeurs

Instructeurs

Lessen

Of je nu een gevorderde zeiler bent, of nog nooit op een boot hebt gezeten, bij Lagakari is iedereen welkom. De Opleidingscommissie staat altijd voor je klaar om je te helpen een volgend niveau te bereiken. Lagakari biedt daarvoor verschillende lessen aan onze leden aan tegen een kleine eigen bijdrage.

Kielboot of zwaardboot
Lagakari is in het bezit van verschillende boten in verschillende disciplines. Houd je ervan om lekker droog te zitten, dan is de kielboot echt iets voor jou. Ben je meer van de snelheid en af en toe lekker zwemmen? Dan past een zwaardboot (laser) beter bij je.

Interne lessen 
Bij Lagakari worden er zowel interne lessen als externe lessen aangeboden. De interne lessen worden gegeven door de ervaren zeilers binnen de vereniging.  Zij staan voor je klaar om je op weg te helpen in de zeilwereld. De interne lessen zijn namelijk beginnerslessen oftewel niveau 1 lessen. De interne niveau 1 lessen worden gegeven op zowel de kielboot als de zwaardboot.

Externe lessen
De lessen voor gevorderden (niveau 2 en 3) worden gegeven op externe zeilscholen. Op deze zeilscholen kan je een officieel zeilcertificaat halen, die door heel Nederland geldig is. Helaas zijn de diploma’s uitgeschreven door de Lagakari instructeurs alleen binnen Lagakari geldig. De externe zeilschool is gevestigd in Roermond, lekker dichtbij dus. Ook heeft Lagakari contacten met zeilscholen op andere plekken. De externe zeillessen zijn voor zowel kielboot als zwaardboot (niveau 2 en 3).

Data externe lessen voor kielboot voorjaar:

CWO Kiel 2+3:
Voorjaarscursus:
–3 Weekenden: 30+ 31 maart, 6+7 april en 13+14 april 2019

Lagakari Instructie Week (LIW)

Tijdens de leukste zeil week die Lagakari organiseert, de Lagakari Instructie Week (LIW), wordt er les gegeven door de Lagakari instructeurs op het Morra meer in Friesland. Dit jaar wordt de LIW gehouden van 29-5-19 t/m 2-6-19!

Zelf lesgeven? Word instructeur!
Heb jij al een niveau 3 diploma op zak als je bij Lagakari komt? Of heb jij een niveau 3 diploma gehaald binnen Lagakari? Dan kan jij een Lagakari instructeur worden. Hiervoor heeft Lagakari de instructeursopleiding, waarbij je kan leren hoe je beginners kan leren zeilen. Hartstikke leuk dus! En instructeur zijn biedt natuurlijk ook andere leuke voordelen zoals o.a. het exclusieve instructeursweekend!!

Theorieavonden
Omdat zeilen een echte zomersport is, zal er tijdens de winter niet gezeild worden. Maar om nog steeds wat over zeilen te leren, worden er theorieavonden verzorgd. De deelname aan deze theorieavonden is volledig kosteloos. Er zullen verschillende onderwerpen aan bod komen: van beginnerstheorie tot voorrangsregels, knopen en wedstrijdtheorie.

Mocht je vragen hebben over de lessen, de instructeursopleiding of de theorieavonden dan kan je mailen naar opleiding@lagakari.nl.

Gewoon lekker zeilen
Wil jij gewoon lekker, gezellig zeilen met een hapje en een drankje erbij? Dat kan natuurlijk ook. Om toestemming te krijgen om de Lagakari boten mee te nemen, moet je het juiste zeilniveau hebben. Heb je dit niet, dan kan je altijd een schipper meevragen. Laat gewoon weten dat je wil gaan zeilen en je krijgt altijd wel mensen mee!!

How to: Lessen

Wil je graag les krijgen? Dit is wat je moet doen:

 1. Een melding op Facebook/WhatsApp zal verschijnen wanneer er lessen worden gegeven.
 2. Stuur een e-mail naar: opleiding@lagakari.nl, vermeld hierbij welke les je wilt volgen.
 3. 3 dagen voordat de les plaatsvindt krijg je de laatste informatie over de les.

Wil je graag les krijgen, maar is er geen les gepland? Dit is wat je moet doen:

 1. Vraag aan een instructeur of hij/zij je les wilt geven.
 2. Weet je niet wie instructeurs zijn? Kijk onder het kopje ‘instructeurs’ op de website.
 3. Maak een afspraak met de instructeur wanneer de les zal plaatsvinden.
 4. Stuur een e-mail naar: opleiding@lagakari.nl, vermeld hierin bij welke instructeur en wanneer je een les gaat volgen.

Ben je schipper en wil je gaan zeilen? Dit is wat je moet doen:

 1. Neem contact op met hoofd ZeilCie om toestemming te krijgen om te gaan zeilen.
 2. Vul de kalender op de website in bij de dag dat je gaat zeilen.

Vul in: naam, welke boot je gaat gebruiken.

 1. Ga naar UM-sport en haal daar de sleutel in en teken de lijst die daar ligt.
 2. Geniet van het zeilen!
 3. Zorg dat je de boot en de container correct en netjes achterlaat bij het verlaten van de haven.
 4. Breng de sleutel terug naar UM-sport en teken de lijst af.

Theorie

Als je wilt oefenen, studeren, of gewoon de kennis die je tijdens de theorieavonden hebt geleerd wilt ophalen, is er een Google Classroom beschikbaar met enkele bronnen over de zeiltheorie.
Klik hier om toegang te krijgen
 

CWO Eisen

De CWO eisen zijn een landelijke standaard voor je zeilbevoegdheden. Lagakari houd deze standaard aan bij het opleiden en afvaren van haar leden. Hieronder vind je de eisen voor de verscheidene disciplines en niveaus:

Kielboot (KB):

 • CWO 1 NL / EN
 • CWO 2 NL / EN
 • CWO 2+ (Lagakari bevoegdheid / level) NL / EN
 • CWO 3 NL / EN

Zwaardboot (ZB):

*Bron/Source: https://www.cwo.nl/disciplines-eisen/

Schippers

Zin om lekker een dagje te gaan zeilen maar niet om les te nemen? Dat kan! Je hoeft alleen maar een van onze schippers aan te schieten en je bent zo op het water! Hieronder staan ze even, per discipline, op een rijtje. 

In deze presentatie staat hoe je boten en/of lessen reserveert!

Kielboot (KB):

 • Ezgim Mistikoglu 
 • Dorian Tamminga 
 • Ilke Eggen
 • Jasmijn Godding
 • Joanita van Santen
 • Kaat van der Leeuw
 • Mohit Nebhwani
 • Saskia van Ool
 • Siem Rijpstra
 • Simone Schouten
 • Stefan Raats
 • Wouter de Vries

Zwaardboot (ZB):

 • Arthur Goffinet (1-mans)
 • Alex Williams (1-mans)
 • Barbara Otto (1-mans)
 • Dorian Tamminga (1-mans)
 • Ezgim Mistikoglu (1-mans)
 • Kaat van der Leeuw (1-mans)
 • Leonor Veloso (1-mans)
 • Manon van Bussel (1-mans)
 • Mohit Nehbwani (1-mans)
 • Natalie Basler (1-mans)
 • Joanita van Santen (1-mans)
 • Wouter de Vries (1-mans)

Haven

Onze vloot is gelegen op zo’n 15 minuutjes fietsen van de universiteit in Randwyck in Oost Maarland, te Jachthaven Portfino. De haven is ook te bereiken met de bus (Veolia Stadsbus 8 richting Eijsden, halte Catharinastraat).

Deze Haven ligt aan het uiteinde van het grindgat,  waar niet alleen wij, maar ook vele andere zeilers en surfers hun vrije tijd graag besteden.  De haven is voorzien van goed sanitair en biedt plaats aan onze : 9 boten, trailers en container.
Het is de ideale plek voor het aanbieden van lessen door eigen ervaren instructeurs, aangezien je na 50 meter varen al op het grindgat bent.  Hier staat ook onze container met daarin al onze materialen zoals opleidingsmateriaal, extra zeilen, masten, wetsuits etc.

Adres haven:

Jachthaven Portofino
Kasteellaan 5
6245 SB, Eijsden
www.jachthaven-portofino.nl

Wedstrijden 2020

Wedstrijdkalender 2020:

Date: Competition Entry-level* Type of boats: Where: Type of race: Other/Extra info:
9 February DMTRA Winterseries Beginner Elliot 6 Medemblik Matchrace (+ teamrace) Individual or team sign-up (max. weight of team: 1800 kg)(6 teammembers)
29 March DMTRA Winterseries Beginner Elliot 6 Medemblik Matchrace (+ teamrace) Individual or team sign-up (max. weight of team: 1800 kg)(6 teammembers)
7& 8 March Slag om Delft N/A N/A N/A N/A N/A
4&5 April Nestor Trophy 1 Beginner N/A N/A Teamrace Individual sign-up to wedstrijden@lagakari.nl
17-18-19 April Cafe race Beginner N/A N/A Fleetrace N/A 
16-17 May NSK team racing Beginner N/A Rotterdam Teamrace N/A
24 May ZOK Beginner Optimist N/A Fleetrace N/A 

** Understand that this level means that if you are a beginner in sailing you might not be able to participate fully or completely understand what is going (the latter counts for anyone who has never done the type of race before though)* This is only an indication of the approximate level needed to participate in the race. Note that for team competitions at least one schipper is needed on board unless indicated otherwise.

WOORDENLIJST

Matchrace – Een explosieve wedstrijd waarbij er één tegen één wordt gevaren en je probeert de andere te overmeesteren door tactisch na te denken.

Teamrace – Een tactische wedstrijd waarbij er twee tegen twee wordt gevaren en het erom gaat dat je niet laatste wordt.

Fleetrace – Een wedstrijd waar een grote groep boten tegelijkertijd start en het doel is om eerste als eerste te finishen.

COMPETITIES

NESTOR TROPHY

Vanuit V.N.S.Z. Nestor – het overkoepelende orgaan van de Nederlandse studenten zeilverenigingen – wordt jaarlijks de landelijke competitie teamzeilen voor studenten georganiseerd: de Nestor Trophy. Per jaar wordt een aantal wedstrijden en een Nederlands Kampioenschap georganiseerd. De wedstrijden vinden plaats op verschillende locaties in het land en worden door verschillende commissies georganiseerd. Alle wedstrijd-dagen leiden tot een overall klassement met een uiteindelijke winnaar!

WAOLENWIERT WEDSTRIJDEN

Een aantal zondagen in het jaar worden de wedstrijden van onze Maastrichtse zustervereniging de Waolenwiert gevaren op het Grindgat. Laagdrempeliger kun je het niet krijgen, dus geen reden om niet mee te doen! Zowel Valk als Laser is welkom.

NSK

NSK FLEETRACE

Eén van de laatste wedstrijden, als de dagen weer korter worden, is het NSK (ofwel: Nederlands Studenten Kampioenschap) in oktober. Een grote wedstrijd op Valken met 50 deelnemende boten waar je als beginneling en als gevorderde terecht kunt. En een studenten kampioenschap is niet compleet zonder mooie feestjes!

LEIDSE ONDERLINGE

Wil je een dagje feesten op het water EN hard werken met zeilen, jagen, bomen en peddelen op je valkje? Of weet je nog veel betere manieren om je boot vooruit te krijgen zonder motor? Dan mag je de Leidse Onderlinge op de Kagerplassen niet missen!

ZOK

Het Zuidelijke Optimisten Kampioenschap is een dit jaar door onze eigen vereniging georganiseerde wedstrijd, die in in optimisten gevaren wordt. Het is wordt georganiseerd om kennis te maken met wedstrijdzeilen in samenwerking met 3 van onze zusterverenigingen in Nederland. Je kan er al aan mee doen als je de beginselen van het zeilen een beetje onder de knie hebt. Hartstikke leuk natuurlijk en de dag wordt afgesloten met een heerlijke BBQ. Niet twijfelen dus, maar inschrijven! 😉

Mayday

NSK MATCHRACEN

Sinds Mayday bestaat, organiseert zij de Maydaymatch: dé Matchracewedstrijd van het jaar!

Matchracen is een spectaculaire wedstrijdvorm. Het is een tactisch spel, schaken op het water, boot tegen boot. Het principe is eenvoudig: slechts twee boten varen tegen elkaar en de eerste die de finishlijn doorkruist heeft gewonnen.

Het NSK Matchracen heeft twee klasses, waardoor zowel beginnende zeilers (silverfleet) als gevorderde zeilers (goldfleet) mee kunnen doen: iedereen is welkom! Je vaart met drie mensen per team. Daarnaast zal de Nicolaas Mulerius aanwezig zijn: de gevorderde borrelaar komt dus ook aan zijn trekken…

Als je deelneemt aan wedstrijden kun je punten verdienen voor het wedstrijdklassement! Dus doe mee, en win de Lagakari cup!

Voor vragen of aanmeldingen mail naar: wedstrijden@lagakari.nl

U kunt onze “privacy policy” vinden op www.lagakari.nl/policy